RSS

ΚΟΛΑΚΕΙΑ

05 Νοέ.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Δεν θα αναλύσω το θέμα της κολακείας , ούτε θα σας διηγηθώ κάποια ιστορία … σχετική . Λίγο – πολύ , όλοι μας έχουμε ζήσει κάποια τέτοια ιστορία …. Όλοι την ψέγουμε , την αποδοκιμάζουμε και την επικρίνουμε , μα …. όλοι μας έτυχε κάποτε να πέσουμε θύματα της ….. «γοητείας» της …. έστω κι αν δεν το ομολογήσαμε ποτέ …. Θα γράψω μόνο , τι είπανε οι … άλλοι (κάποιοι άλλοι) , γι αυτήν .

Ο Σενέκας , ο μεγάλος αυτός Ρωμαίος φιλόσοφος και συγγραφέας , Θαρρώ πως είπε την μεγαλύτερη αλήθεια για την κολακεία : «Πολλές φορές , βάζουμε ανάμεσα σε μας και την κολακεία , μια … πόρτα …. Αλλά δεν την κλείνουμε ποτέ» .
Ο Αίσωπος , έδωσε μια ωραία εικόνα με τον μύθο του για την αλεπού και τον κόρακα που έχασε το κρέας (θύμα της κολακείας) .
O Πλάτων στη»Πολιτεία» του μιλάει περιφρονητικά για την κολακεία , την βάζει σε ίση μοίρα με την «δουλοφροσύνη» και την κατηγορεί ότι χαλαρώνει τα ήθη .
O Aθηναίος σοφιστής Αντιφών (5ος αι.πΧ.) ο και «λογομάγειρος» ονομαζόμενος , αναφέρει στην «Περί ομονοίας» συγγραφή του .»Πολλοί άνθρωποι , ενώ έχουν καλούς και ειλικρινείς φίλους , δεν το αντιλαμβάνονται και συνάπτουν φιλίες με εκείνους που τους θωπεύουν και τους κολακεύουν» .
Φωκυλίδης : «Μη κάνετε φίλους τους … παρασιτικούς κόλακες . Είναι φίλοι μόνο για το φαγοπότι» .
Αριστοτέλης : «Το να μας κολακεύουν και ο κόλακας , είναι ευχάριστα πράγματα , γιατί μας δημιουργείται η (ψευδής) εντύπωση ότι έχουμε φίλους και θαυμαστές» .
Ο φιλόσοφος Αντισθένης (ιδρυτής της σχολής των Κυνικών) έλεγε : «Προτιμότερο να πέσεις σε κοράκια , παρά σε κόλακες . Γιατί τα μεν κοράκια θα φάνε το σώμα σου , όταν πεθάνεις , ενώ οι κόλακες θα λυμαίνoνται την ψυχή σου όσο ζεις» .
Ο Πλούταρχος στην «περί παίδων αγωγής» χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τους κόλακες («παράσιτοι» , «κατάρατοι», «κακοποιοί» , «λυμεώνες» , «διαφθορείς») και συνιστά στους γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να συναναστρέφονται με κόλακες . Επίσης στο «Συμπόσιο των επτά σοφών» αναφέρει :»Από μεν τα άγρια ζώα το χειρότερο είναι ο Τύραννος και από τα ήμερα , ο Κόλακας» .
Ο Διογένης ο Κυνικός όταν ρωτήθηκε ποια θεωρεί τα πιο επικίνδυνα θηρία , απάντησε «Από μεν τα ήμερα τους κόλακες , από δε τα άγρια τους συκοφάντες» .

Ο Απόστολος Παύλος στην 1η προς Θεσσαλονικείς επιστολή του μιλάει επιτιμητικά για την κολακεία . Θεωρώ άξιο να αναφερθεί ότι η λέξη «κολακεία» δεν συναντιέται πουθενά αλλού στην Καινή Διαθήκη .
Βάκων : «Ο μεγαλύτερος κόλακας για τον καθένα μας είναι η δική μας φιλαυτία και το μόνο φάρμακο , η ειλικρίνεια και η παρρησία των ειλικρινών φίλων μας» .
Ντον Ζαν Μανουέλ : «Εκείνος που σε επαινεί για … πράγμα που δεν έχεις , θέλει να σου πάρει εκείνο που έχεις» .
Ντε Λα Ροσφουκώ : «Η κολακεία , είναι ένα κίβδηλο νόμισμα , που περνάει μόνο , λόγω της ματαιοδοξίας μας» .
Παροιμίες για την κολακεία :
«Η κολακεία φέρνει φίλους , η αλήθεια εχθρούς» (Αγγλ.)
«Όταν σμίγουν οι κόλακες , ο Διάβολος πηγαίνει να δειπνήσει» (Αγγλ.)
«Μη μου λες αυτά που θέλω να ακούσω , αλλά αυτά που πρέπει» (Κινεζ.)
«Κι αν ακόμη ο φίλος σου είναι όλος φτιαγμένος από μέλι , μην τον γλύφεις» (Ιαπων.)
«Ο Ιμάμης έκλασε και οι Πιστοί αμέσως … χέσανε» (Αραβ.)
«Κολάκεψέ τον , να του φας και το μεδούλι» (Ελλην.)
«Η κολακεία είναι η Δύναμη των μικρών και η Αδυναμία των μεγάλων» (Ρωσσ.)
Θα κλείσω το … πόνημά μου με τα λόγια μιάς μεγάλης (όπως λέμε … μεγάλου ανδρός ; κάτι τέτοιο) γυναίκας : «Κολακεία , είναι η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας , χωρίς να την λέμε , και την οποία λένε οι άλλοι , χωρίς να την έχουν» . Και προσέξτε σας παρακαλώ τα σχόλιά σας , πάνω σ’ αυτό το τελευταίο , μην … ακουστούν σαν κολακεία (τα χειροκροτήματα , επιτρέπονται) γιατί το …. λέει … η Anna-Silia .

 
9 Σχόλια

Posted by στο Νοέμβριος 5 , 2007 in Κοινωνιολογια

 

9 responses to “ΚΟΛΑΚΕΙΑ

 1. γητευτρια

  Νοέμβριος 5 , 2007 at 20:53

  “Κολακεία , είναι η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας , χωρίς να την λέμε , και την οποία λένε οι άλλοι , χωρίς να την έχουν”

  Πολύ καλό! Αν και τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι νέοι άνθρωποι είναι λίγο πιο σεμνοί και συχνά και με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Θεωρώ τόσο επιζήμια τη χαμηλή αυτοπεποίθηση και την ανασφάλεια που ειλικρινά, σε άντρα τουλάχιστον, προτιμώ αυτόν που φτύνεται στους καθρέπτες να μην του βασκαθεί, από τον ανασφαλή μαμάκια που τα χρεώνει όλα όπου βρει αντί για όπου δει.
  Όμορφο θέμα… όπως πάντα.

  Φιλιά!

   
 2. roidis

  Νοέμβριος 5 , 2007 at 21:01

  Πολύ ενδιαφέρον!… απόλαυση, ειλικρινά. Μου έδωσε την ιδέα για κάτι αντίστοιχο με θέμα όπως την Ηδονή, όπως την έθεσαν βεβαίως οι Επικούριοι…

   
 3. suspect

  Νοέμβριος 6 , 2007 at 00:03

  προτιμω τη φιλοφρονηση

   
 4. Γρηγόρης

  Νοέμβριος 6 , 2007 at 03:29

  δεν θα σχολιάσω τα λόγια μεγάλων γυναικών (βλ. Anna-Silia) με τα οποία συμφωνώ…
  εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι το «απρόοπτο» των θεμάτων που διαλέγεις να μας παρουσίασεις στο blog σου.

  Κάθε φορά και μια έκπληξη.

  Δεν λέω περισσότερα διότι θα «πέσω» στην κολακεία….

   
 5. stixakias

  Νοέμβριος 6 , 2007 at 08:34

  να κάμω ένα λογοπαίγνιο;
  πρόσεξε μη σε βρει κόλακας…
  βρει κόλακας
  βρυκόλακας

   
 6. stranger12

  Νοέμβριος 6 , 2007 at 17:37

  Χωρίς διάθεση κολακείας, το δικό σου απόφθεγμα είναι το καλύτερο από όλα! 😛

   
 7. Νεφελόεσσα

  Νοέμβριος 7 , 2007 at 13:09

  Εγώ σ’ αυτά που λέει η θα πρόσθετα δυο λεξούλες: Κολακεία , είναι η γνώμη που θέλουμε να έχουμε για τον εαυτό μας , χωρίς να την λέμε , και την οποία λένε οι άλλοι , χωρίς να την έχουν”

  Και κάτι άλλο, ο κόλαξ και ο κόραξ έχουν διαφορά μόνο σε ένα γράμμα

   
 8. silia

  Νοέμβριος 11 , 2007 at 17:54

  @ Γρηγόρης
  Είμαι πολυσχιδής και πολυπράγμων και πολυποίκιλος άνθρωπος Γρηγόρη . Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να καταπιάνομαι με πολλά και διάφορα . Και όσο βρίσκομαι σε … ταραχή τόσο πιο πολυποίκιλος γίνομαι …. Και αυτή την εποχή είμαι σε κατάσταση μεγάλης ταραχής …. έως πανικού θα έλεγα . Όταν είμαι γαλήνια , μειώνεται η δημιουργικότητα μου , περιορίζομαι …. ίσως για να …. απολαμβάνω τις καλές μου «ώρες» , κι όταν είμαι μπερδεμένη , ασχολούμαι με πολλά …. ίσως για να ξεχνιέμαι ….

  @ stixakias
  Στιχάκια μου , γίνεστε …. ανατριχιαστικός . Σαν το … θρίλερ του Σαββάτου , ένα πράμμα .

  @ stranger12
  Χωρίς διάθεση κολακείας , περίμενα πως και πως το σχόλιό σου και βέβαια …. κάτι τέτοιο να μου σχολιάσεις .

  @ Νεφελόεσσα
  Ναι έτσι όπως το έγραψες , μου ακούγεται σωστότερο .

   
 9. silia

  Νοέμβριος 11 , 2007 at 16:49

  @ γητευτρια
  Για το θέμα της χαμηλής αυτοπεποίθησης των σύγχρονων νέων , έχεις απόλυτο δίκιο . Κι αυτό υποθέτω , πως συμβαίνει , επειδή κάποιοι έβαλαν ψηλά τον πήχυ και «επέβαλαν» απρόσιτα standars , και αδιανόητα πρότυπα , και οι νέοι μας (αλλά και όλοι μας) αρπάξαμε την … «φόλα» στον αέρα και κάναμε την ζωή μας , δύσκολη και άσχημη και απογοητευτική …
  Νά ‘σου λοιπόν η Κατάθλιψη στην εποχή μας , ΥΠΕΡδιογκωμένη να κατατρώει τα σπλάχνα των νέων μας (και όχι μόνο) .

  @ roidis
  Μου αρέσουν πολλά πράγματα στα μπλογκς …. Ένα από αυτά , είναι η ….. αλυσσιδωτή αντίδραση ιδεών , που δημιουργείται , διαβάζοντας ο ένας τον άλλον

  @ suspect
  Σοφός , σωστός , σεμνός …. καλέ μου Ύποπτε .

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: