RSS

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ … ΧΑΘΗΚΑΝ

14 Δεκ.

Όμορφα , αγαπημένα , ενδιαφέροντα …. χρήσιμα επαγγέλματα , μιας παρελθούσης εποχής , που με την πάροδο του καιρού , ατόνησαν και σιγά σιγά άρχισαν να …. εγκαταλείπονται , μέχρι που …. εξέλειπαν παντελώς ….
Πρεσβευτές μνήμης , κάποιες παλιές φωτογραφίες , που με πάρα πολύ κόπο , περισυνέλεξα από τις προσωπικές μου …. συλλογές και από το …. αχανές Διαδίκτυο , απέμειναν για να μας τα θυμίζουν και να μας κάνουν να νοσταλγούμε τις παλιές εκείνες εποχές , που η ζωή μας είχε …. «χρώμα» . Ένα «χρώμα» , που δυστυχώς εσείς οι …. νέοι που με διαβάζετε δεν θα … απολαύσετε ποτέ …. Όχι δηλαδή , πως κι εσείς οι (θου Κύριε φυλακή) … μεσήλικες , που ΕΠΙΣΗΣ με διαβάζετε , θα το απολαύσετε ποτέ , αλλά …. λέμε τώρα ….

Πάμε λοιπόν , να τα δούμε ένα – ένα (μερικά από αυτά) , καθώς επίσης και τους λόγους , που τα …. χάσαμε .
ΤΑΚ – ΤΑΚ – ΤΑΚ …. Φώτα …. (Καλέ , όσο το σκέφτομαι , εγώ , ήμουν γεννημένη για …. θεατράνθρωπος …. Τί είναι α
υτό , που έγινα – επάγγελμα εννοώ – δεν το κατάλαβα ποτέ(ς) μου …. τέλος πάντων) .

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket «Δοκιμάστρια υποδημάτων θαλάσσης» . Εναλλακτικά και σε περιόδους κρίσης , εχρησιμοποιείτο και ως «διδασκάλισσα κολύμβησης» , ακόμη και ως …. «διασώστρια» τύπου … Baywatch , εξ ου και το … πλούσιο μπούστο …. Το επάγγελμα ατόνησε σταδιακά , λόγω των αθρόων …. απολύσεων (λόγω της τολμηρής περιβολής) και οι εργαζόμενες σ’ αυτό κατευθύνθηκαν επαγγελματικά στο είδος …. «Συνοδοί Κυρίων» , εξ ου και το … ΄»μήνυμα» , πάνω δεξιά στην εικόνα μας .

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket «Πατητής …. κομβίου εξαπόλυσης πυρηνικού ολέθρου» …. Ατόνησε λόγω οικονομικών δυσπραγιών των κυβερνήσεων των ΗΠΑ (πληρωνόντουσαν , χωρίς να χρειάζονται συχνά) και εξέλειπε μετά την πτώση του …. «Υπαρκτού» .

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket«Διαφημίστρια θερμαστρών , καύσης καυσόξυλων και κωκ» . Απαραίτητη προϋπόθεση , το να …. είσαι και να φαίνεσαι …. κρυόκωλη . Υπέπεσε με την πάροδο του χρόνου σε μαρασμό , διότι με την ανάπτυξη των spa , gym-cenders , massage-rooms και των ποικίλλων …. psychotherapy-teams , υπέπεσε σε σπανιότητα και τελικά , εξέλειπε η συμπαθής τάξη των … κρυόκωλων κυριών . (Όπως θέλετε , πάρτε το …. εγώ κάνω απλώς το … καθήκον μου) .

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket«Αφυπνιστής …. συνειδήσεων» , ή και , ενίοτε «εξαγωγεύς από επικινδύνους καταστάσεις …. μακαριότητας» (ξέρετε … του στυλ : «ξύπνα ρε , μην κοιμάσαι όρθιος …. ο Λαλάκης σου πηδάει την γκόμενα») . Το επάγγελμα αυτό εξαφανίστηκε , όταν οι …. συνειδήσεις του κόσμου , υπέπεσαν σε … μόνιμο και μη αναστρέψιμο …. κώμα . Οι … απλοί «εξαγωγείς από καταστάσεις μακαριότητας» , ήγουν …. ρουφιάνοι , διατηρήθηκαν μέχρι και στις μέρες μας , μόνο που πια , το …. κάνουν δωρεάν και έτσι , δεν νοείται ως επάγγελμα .

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket «Μπαμπουοργανοπαίχτες» ….. Το λέει και η λεζάντα της εικόνας . Ουδέν σχόλιον , απλά η υποσημείωση ότι ΔΕΝ υπήρχε μόνο στην Μανίλλα , αλλά και στην πατρίδα μας , από πλανόδιους (κυριώς) Ρομά . Το επάγγελμα αυτό , κυνηγήθηκε από … περιθρησκευτικά αυστηρής ηθικής κέντρα , μέχρι πλήρους εξάλειψής του , λόγω του ότι η θέα των εν λόγω επαγγελματιών καλλιτεχνών , υποσυνείδητα , παρέπεμπε αλλού …. ήτοι σε καταστάσεις του είδους : «κοιτάξτε με , τί …. κρατάω» .

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket«Πλανόδιος (από πόρτα – σε πόρτα) , πωλητής λαδιού» . Επάγγελμα ιδιαίτερα αγαπητό στην προτεραία …. της παρούσης εποχή , τότε δηλαδή που συνηθιζόντουσαν τα …. μηνύματα τύπου : «φάε λάδι , κι έλα βράδυ» . Διότι τότε , που να τρέχεις στους μπακάληδες (μακρυνούς ανιόντες συγγενείς των Βασιλόπουλων , Μαρινόπουλων κλπ) , που σημειωτέον ήσαν και …. multi κουτσομπόληδες και θα σε έβγαζαν «βούκινο» έτσι και πήγαινες με το φλυτζανάκι στα μαγαζιά τους για να ζητήσεις «10 δράμια λάδι παρακαλώ …. σήμερα πήρα SMS από την … καλή μου» . Το επάγγελμα διακόπηκε απότομα , με την ανακάλυψη και την ευρεία κυκλοφορία του Viagra .

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket«Λογοεκπαιδευτές ψιττακών» (παπαγάλων , καλοί μου άνθρωποι ….. αμόρφωτοι , έ , αμόρφωτοι…) . Γρήγορα , ατόνησε σαν επάγγελμα , διότι από τα παλιά χρόνια ίσχυε αυτό που ισχύει και στις μέρες μας , ότι δηλαδή δεν είναι και ιδιαίτερα …. κόσμιο , να έχεις (σαν κυρία που είσαι) τα μούτρα σου μπροστά σε ένα …. πουλί και να του …. μιλάς . Μπορείς να έχεις ένα πουλί μπροστά στα μούτρα σου , αλλά να λές άλλα πράγματα , …. και όχι «Άννα , να ένα μήλο …. Ρήγα , πέτα το τόπι» …. Άλλα …..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket » Γκουβερνάντες για pets πολυτελείας» , ευπόρων οικογενειών . Σταμάτησε όταν τα …. pets , έγιναν πια …»σούπα» . Τώρα pet , έχει πια και η «κουτσή Μαρία» …. Εκτός αυτού , πολλές φορές οι επαγγελματίες αυτού του είδους συλλαμβάνονταν , να ζεσταίνουν τα χέρια τους με τα pets , στην καθημερινή τους βόλτα για «πιπί» , πράγμα , που διαπιστωμένα «έκοβε» το κατούρημα στα … δυστυχή ζωντανά .

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket «Σφάχτης(χτρια) πουλερικών» . Πολύ χρήσιμο επάγγελμα , διότι την παλαιά εποχή , έβρεχε πολύ και η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαζόντως …. ηλεκτρισμένη ….
Ναι πολύ καλά ακούσατε (διαβάσατε) . Απαραίτητο αξεσουάρ της ειδικής Στολής της συμπαθούς αυτής τάξης επαγγελματιών , ήταν το συγκεκριμένο … κάλυμα κεφαλής – καπέλλο , (προσέξτε την εικόνα παρακαλώ) , εξαιτίας του οποίου , χρησιμοποιόντουσαν κατά κόρον , ως …. αλεξικέραυνα . Με την πάροδο του καιρού , το επάγγελμα σταμάτησε , διότι …. αποδεκατίστηκαν όλοι(ες) , οι επαγγελματίες ….(Είπαμε … έβρεχε πολύ και η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαζόντως ηλεκτρισμένη) .

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket «Ειδικοί εκπαιδευτές(τριες) , εκμάθησης του : «Πως να στέκεστε στην ….Ουρά» …. (Στην ουρά της Τράπεζας για να πάρετε δάνειο , στην ουρά των εξωτερικών Ιατρείων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ για να σας εξετάσει ο πλαστικός χειρουργός για λίφτινγκ , στην ουρά των περιπτέρων πώλησης εισητηρίων για τον επόμενο αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ …. στην ουρά τελος πάντων … γενικώς ) . Το επάγγελμα εξέπνευσε τα τελευταία χρόνια , όταν καταργήθηκαν οι ουρές επειδή συνέβησαν (αναπάντεχα και με την σειρά) τα εξής : Στις Τράπεζες , μπήκαν μηχανάκια αριθμοδοσίας , το Υπουργείο Υγείας το «πήρε» (με όλη την σημασία του «πήρε») , ο … Αβραμό , και τέλος ανακαλύφθηκε το … πιάτο της NOVA .

Αυλαία …..  για την ώρα ….

Σκέπτομαι να … επανέλθω επί του θέματος , γιατί – να το ξέρετε – , έχει κι άλλα … lost – professions …. ο «μπαχτσές» .

 

16 responses to “ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ … ΧΑΘΗΚΑΝ

 1. parafonos

  14 Δεκεμβρίου , 2007 at 22:19

  Αγαπητή με ενδιαφέρον διάβασα τα επαγγέλματα που αναφέρεις και ομολογώ πως με λύπη μου έμαθα ότι οι εκπρόσωποί τους ελαχιστοποιήθηκαν, ευτυχώς ανάμεσά τους δεν ανέφερες και το αγαπημένο όλων των Ελλήνων.
  Βοηθός συνταξιούχου 🙂

  Ήταν είναι και θα παραμείνει το όνειρο όλων μας !!!

  Καλό σου βράδυ

   
 2. faros

  14 Δεκεμβρίου , 2007 at 23:06

  1. Κατασκευαστής τσαταλών (με λάστιχα ή και με το πάνω μέρος του … βρακιού!).
  2. Κατασκευαστής … πινακωτής!
  3. Κατασκευαστής παγίδων για πουλιά (ΜΟΝΟ τα … πετούμενα εννοώ!).
  4. Τζιτζιλοπαίχτες!
  5. Τσιλίκ-τσομάκ-παίχτες!
  6. Μαρκαδόρος (στα νυχτερινά)!

  Ψάξε και τα παραπάνω επαγγέλματα, νομίζω ότι άλλα χαθήκαν , άλλα … ανανεώθηκαν !!!

   
 3. Manos S.

  14 Δεκεμβρίου , 2007 at 23:07

  …το κακό είναι πως σύντομα…θα μεγαλώσει η λίστα!!! 😦

   
 4. nik-athenian

  15 Δεκεμβρίου , 2007 at 10:29

  Αααα γι αυτό αργούσαν να μου απαντήσουν στο ηλεμήνυμα που έστειλα για να με μάθουν πως να στέκομαι στην ουρά.
  Φαίνεται πως στο μεταξύ έκλεισε η σχολή.
  Κρίμα, και είχα από τα νειάτα μου καημό να μπω κι εγώ στο τραινάκι τους.

   
 5. silia

  16 Δεκεμβρίου , 2007 at 23:32

  @ parafonos
  Βοηθός συνταξιούχου ;;;… Εδώ σε λίγο δεν θα υπάρχουν συνταξιούχοι …. για βοηθούς θα μιλάμε ;

  @ faros
  1. Τώρα τις φτιάχνουν τις τσατάλες με το … κάτω μέρος των βρακιών (στριγκ) …. Αλλά ψιλοχάνεται κι αυτό , γιατί , …. ξέρεις πόσο κοστίζει ένα βρακί στριγκ ;
  2. Μα την πίστη μου , δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα αυτό το επάγγελμα . Στην πολη που ζω , βλέπω ακόμα σε κάποια μαγαζιά να πουλάν πινακωτές , αλλά δεν ξέρω ποιός τις κατασκευάζει .
  3. Υπάρχει … πρέπει να υπάρχει , γιατί έχω δει να πουλιούνται …. και για πετούμενα , και για … μη πετούμενα (μην τολμήσεις να γελάσεις … τις κότες εννοώ)
  4. Αν εννοείς τους παίχτες βώλων … υπάρχουν ακόμη εκπρόσωποι , αν εννοείς κάτι άλλο , πες μου ,… τι .
  5. Μιλάς με τον …. βετεράνο του είδους …. Ήμουν το μεγαλύτερο αστέρι του σπορ «τσιλίκ τσομάκ’ της γειτονιάς μου… Η φήμη μου είχε ξεπεράσει τα όρια της γειτονιάς και με ζητουσαν για ….αγώνες σε όλη την πόλη
  6. Αυτό …. δεν ξέρω τι είναι

   
 6. silia

  16 Δεκεμβρίου , 2007 at 23:56

  @ Manos S.
  Δεν βαριέσαι …. θα βγουν άλλα (επαγγέλματα) στη φόρα .

  @ nik-athenian
  Καλέ , τι ηλεμήνυμα μου λες ;…. Ώσπου να το αποφασίσεις …. πάει έκλεισε η Σχολή …. Στη βράση κολλάει το σίδερο ….
  Κρίμα …. Έχασες τις ευκαιρίες σου .

   
 7. oAnergos

  17 Δεκεμβρίου , 2007 at 13:53

  Είδα δύο «Μπαμπουοργανοπαίχτες” στην Ερμού την Παρασκευή. Μου έκαναν τρομερή εντύπωση. Είχε μαζευτεί κόσμος και άκουγε έναν περίεργο ήχο. Κάνεις βέβαια δεν έριχνε κάτι. Έκανα την αρχή και έριξα μισό ευρώ (0,50 ευρώ). Μακάρι να είχα περισσότερα.

   
 8. silia

  17 Δεκεμβρίου , 2007 at 14:48

  @ oAnergos
  Αλήθεια ; ε ;… Και νόμιζα ότι είχαν εξαφανισθεί ….
  Κλέψε ένα …. μπαμπουόργανο , και …. βρήκες δουλεια .
  Πλάκα κάνω ….

   
 9. doremi

  17 Δεκεμβρίου , 2007 at 15:13

  Κορυφαίο πόστ!! Χιχιχι… Δοκιμάστρια υποδημάτων θαλάσσης??? ΟΕΟ? 🙂

   
 10. Βιργινία

  17 Δεκεμβρίου , 2007 at 22:42

  Αυτό με το κομβίο με ενδιαφέρει λέμε 😛

   
 11. silia

  17 Δεκεμβρίου , 2007 at 23:23

  @ doremi
  To «δοκιμάστρια υποδημάτων θαλάσσης» σου άρεσε …. ή η κατάληξη της εργαζομένης , μετά την … αποδυνάμωση αυτού του επαγγέλματος : (όρα : «ΜΕΕΤ ΜΕ ΙΝ FLORIDA»)
  ————————–
  Καλώς ήρθες .

  @ Βιργινία
  Γιατί τόσο ενδιαφέρον ; Αναπολείς μήπως την εποχή εκείνη , που μας είχαν στην …. «τσίτα» απειλώντας μας με την προοπτική του ….πατήματος του μοιραίου … κομβίου ; …Πάνε , περάσανε αυτά …. Τώρα (μετά την πτώση του «Υπαρκτού») , ο καθε λαός , μπορεί να απολαμβάνει χωρίς κανέναν φόβο πια , την πείνα του , την τρομοκρατία του , την αρρώστια του , τους πολέμους του , την σκλαβιά του , τον θάνατό του ….
  ΑΥΤΟ είναι που λέμε :»Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη» .
  …. Μελαγχόλησα …. Αϊ στο καλό …. τι την ήθελα την κοινονικοπολιτική ανάλυση ; Καλά γελούσαμε …
  ——————————————
  Άσχετο : Ζεις και δουλευεις στο εξωτερικό , αν δεν κάνω λάθος ; Θα ήθελα να μάθω κάτι παραπάνω για το καθεστώς των εφημεριών σας , (αν γίνεται φυσικά) .
  Καλό βράδυ .

   
 12. tdjm

  18 Δεκεμβρίου , 2007 at 13:01

  χαχαχαχα

  Ευτυχώς μας δίνετε ιδέες…για την ανεργία..

  Εγώ πάντως …αναπολώ τις παλιές εποχές!!!

   
 13. kleopatrakleo

  7 Μαρτίου , 2008 at 20:15

  ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ!!!
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ
  ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!

   
 14. silia

  8 Μαρτίου , 2008 at 16:57

  @ tdjm
  Ελπίζω να με διαβάζουν και στο Υπουργείο Εργασίας ….

  @ kleopatrakleo
  Ναι … καληώρα σαν τον νεαρό , πριν από λίγο καιρό , που τον ρώτησα με … ειλικρινές ενδιαφέρον :
  – Και τί επαγγέλεσθε νεαρέ μου ;
  Και πήρα την απάντηση , που ακόμα ψάχνω το ακριβές της νόημα :
  – Δουλεύω … «πόρτα» στο «GONG» , εδώ πιο κάτω …

   
 15. Μαρία

  15 Οκτωβρίου , 2009 at 16:31

  Μπιτε ολοι εδω ειναι καλυτερα!!!! http://www.asxetos.gr/libView.aspx?s=99&sc=145&o=0&ofs=1

   
  • silia

   17 Οκτωβρίου , 2009 at 18:24

   @ Μαρία
   Είχες ένα μικρό λαθάκι , και το λινκ , δεν «έβγαινε» .
   Το διόρθωσα και … νάτο . Πολύ ενδιαφέρον .
   Ευχαριστώ .

    

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: