RSS

Η ΗΘΙΚΗ

19 Φεβ.

Πήρα , μια  «ανοιχτή» πρόσκληση από τον φίλο blogger Μιλτιάδη Θαλασσινό (Μαύρος Γάτος) , για να γράψω κάτι για την Ηθική .

Ας τα … πάρουμε από την αρχή …. Από τα …κλασσικά :

Τι είναι η Ηθική ;

Είναι κλάδος της Φιλοσοφίας , που ερευνά και μελετά τις πράξεις των ανθρώπων , κατά την αξία αυτών , ο κλάδος δηλαδή , που αναζητά την ουσία της αγαθής  πράξης . Αποτελεί το σύνολο των νόμων , που οφείλουν να κατευθύνουν την ελεύθερη δραστηριότητα του ανθρώπου και θεωρείται , ο σπουδαιότερος κλάδος της Φιλοσοφίας . Εξ άλλου , για τον κοινό νου , Φιλοσοφία και Ηθική , είναι σχεδόν συνώνυμα . Με την ευκαιρία , ας θυμηθούμε , πως αναμφίβολα , έχουμε παραιτηθεί (εμείς οι σύγχρονοι) , από μια πολύ μεγάλη παράδοση , μεταχειριζόμενοι την  Φιλοσοφία , σαν ένα αποκλειστικά θεωρητικό «παιχνίδι» λησμονώντας πως για τους αρχαίους μας προγόνους , υπήρξε (η Φιλοσοφία) , πάνω από οτιδήποτε άλλο , …. Κανόνας Ζωής .

Η ρίζα της Ηθικής , βρίσκεται στην Συνείδηση . Δεν μπορεί ο άνθρωπος , να μπει μέσα στο ΦΩΣ , που του χαρίζει την ξεχωριστή από όλα τα έμβια όντα , ύπαρξή του , αν πρώτα δεν «περάσει» από την δοκιμασία της Σκέψης . Αυτός , που σκέφτεται λογικά , δέχεται απ’ αυτό καθ’ αυτό το γεγονός της Σκέψης , απαγορεύσεις και εντολές . Απαγορεύσεις σχετικές με το όσα δεν πρέπει να πράττει και εντολές σχετικές με εκείνα τα οποία , πρέπει να πράττει . Η Λογική , έχοντας σαν πρωταρχικό σκοπό – όπως λέει και ο Καρτέσιος – «να κρίνει τα καλά και τα κακά» , δίνει κατ’ ανάγκη τους κανόνες της συμπεριφοράς . Το «Ορθώς σκέπτεσθαι» αρκεί για να μας απαγορεύσει π.χ. να παραβιάσουμε την Δικαιοσύνη , όταν πρόκειται να μοιράσουμε κάτι , όσο ισχυρός κι αν είναι ο πειρασμός , ή να μας «διατάξει»  να βοηθήσουμε έναν απελπισμένο συνάνθρωπό μας , όσο βαρειά κι αν είναι η … νωθρότητα μας .

Η Ηθική , σκοπό έχει να μας οδηγήσει στην Αρετή , δηλαδή , σε μια μόνιμη και σταθερή στροφή της Βούλησης μας , προς το Αγαθό και μια διαρκή διάθεση μας προς την επιτέλεση τούτου  (του Αγαθού) . Η Αρετή , ενώ σαν θεωρητική έννοια , είναι κάτι το ενιαίο , εν τούτοις στην πράξη υφίσταται διαιρέσεις σε πολλές επί μέρους Αρετές . ‘Ετσι και η Ηθική προσπαθώντας να μας … οδηγήσει στην Αρετή , γίνεται κι αυτή στην πράξη , πολυσχιδής . Μ’ αυτό το τρόπο κατηγοριοποιούμε την Ηθική , σε τρεις κατηγορίες . Στην πρώτη ανήκει η Ηθική που εκφράζει το ΨΥΧΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο , θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στο Θάρρος , την Επιμονή και την Υπομονή . Στην δεύτερη , ανήκει η Ηθική , που εκφράζει την ΛΟΓΙΚΗ , δηλαδή , πώς θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην Κρίση , την Φρόνηση , την Σύνεση και την Εγκράτεια , και τέλος τρίτη κατηγορία της Ηθικής είναι αυτή που εκφράζει την ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ δηλαδή τον τρόπο να οδηγηθούμε στην Δικαιοσύνη (πρωταρχική αρετή) και την Ευεργεσία (σε όλες τις μορφές της) . 

Το θέμα είναι τεράστιο … ανεξάντλητο θα τολμούσα να πω . Υπάρχουν υποδιαιρέσεις , οπως Ηθική στην Ιατρική , στην Έρευνα , στην Γενετική , Θρησκευτική ή Θεολογική Ηθική , Ηθική στην Δικαιοσύνη , στην Παιδεία , στην Ανατροφή και Διαπαιδαγώγηση , Ηθική του Οίκτου , της Ευθανασίας , της Αυτοδιάθεσης , της Επικοινωνίας , της Γέννησης , της Οικονομίας ακόμη και Ηθική του Πολέμου και του Θανάτου …..

Δεν ξέρω τί άλλο να πω …. Νοιώθω (και είμαι) πολύ «μικρή» σε γνώσεις και απόψεις πάνω σ’ αυτό το τεράστιο φιλοσοφικό θέμα .

Ωστόσο , επειδή είμαι και λάτρης του Λόγου και της Γλώσσας και των λέξεων , θα κλείσω με ένα … ανθολόγιο φράσεων όπου χρησιμοποιείται η λέξη «ΗΘΙΚΗ» :

Ηθική αντοχή * Ηθική αυτουργία (ηθικός αυτουργός) * Ηθική Διαστροφή * Ηθική επιταγή * Ηθική ικανοποίηση * Ηθική κατάπτωση * Ηθική νίκη * Ηθική πόρωση* Ηθική σήψη * Ηθική υπεροχή * Ηθική υποχρέωση * Ηθική χρεοκοπία * Ηθικοί κανόνες * Ηθικό ανάστημα * Ηθικό ολίσθημα * Ηθικό χρέος * Ηθικός ρύπος * Ηθικός θάνατος * Ηθική αναισθησία * Ηθικές διαστάσεις *  …..

Η πρόσκληση που βρήκα στο μπλογκ του Μιλτιάδη Θαλασσινού (Μαύρος Γάτος) , ήταν ανοικτή , σε όποιον θέλει να γράψει κάτι …. Ανοικτή την αφήνω κι εγώ , για όποιον θα ήθελε να πει κάτι για την Ηθική ….

 
 

21 responses to “Η ΗΘΙΚΗ

 1. το τέρας της αμάθειας

  Φεβρουαρίου 19 , 2008 at 08:24

  Η ΗΘΙΚΗ έχει σκοπό να μας οδηγήσει στην ΑΡΕΤΗ μέσα από τη ΛΟΓΙΚΗ, το ιδιαίτερο αυτό χάρισμα που δόθηκε στον άνθρωπο για να ξεχωρίζει από τα άλλα όντα και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ, που είναι (ούτως ή άλλως) στη φύση του!
  Αλλά έχουμε το απαιτούμενο ΨΥΧΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ να φτάσουμε?
  Το θέμα είναι τεράστιο…!

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ 🙂

   
 2. faros

  Φεβρουαρίου 19 , 2008 at 09:20

  First Comment (1)
  ΗΘΙΚΗ: Είναι ένα μάθημα, που … ίδρωσα να πάρω 11 και να το περάσω στην 6η Γυμνασίου!!!
  Σοβαρά τώρα:
  Η ΗΘΙΚΗ είναι ένα κοινωνικοπολιτικό Υποσύστημα αναπόσπαστο μέρος του γενικού συστήματος, που λέγεται Καπιταλισμός, που:
  1. Επιτρέπει να υπάρχει υπερεκμετάλλευση των γυναικών (σήμερα και ανδρών) μέσω του λεγόμενου «εμπορίου λευκής σαρκός», με τη γενική ονομασία π@@@@@ες και που θεωρείται κιόλας ότι είναι και … κοινωνικό αγαθό!
  Την ίδια στιγμή «εφευρέθηκε» η λεγόμενη μετάνοια, ώστε κι αυτές οι … κυρίες να πηγαίνουν στον παράδεισο!

  2. Τον άντρα που πάει με πολλές γυναίκες να τον λένε «ζωηρό». Επίσης τις πλούσιες γυναίκες να τις ονομάζουν επίσης «ζωηρούλες», ενώ όλους τους υπόλοιπους ΑΝΗΘΙΚΟΥΣ!

  3. Όλες (και όλους) τις πραγματικά π@@@@@ες (στο σώμα και στη ψυχή) τις βαφτίζουν … τηλεπερσόνες!

  4. Επιτρέπει τους λεφτάδες να έχουν όποια γυναίκα θέλουν, ενώ οι φτωχοί ΜΟΝΟ ΜΙΑ, κι εκείνη κατόπιν της … υποκρισίας που λέγεται ΓΑΜΟΣ! (το αυτό και … αλλιώς).

  5. Το τι να κάνουν οι γυναίκες με το σώμα τους το αποφασίζουν οι … νόμοι!

  Τέλος, η μορφή που παίρνει η ΗΘΙΚΗ, σε κάθε λαό, οφείλεται στις κοινωνικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί, στις κοινωνικές συνθήκες, που γέννησαν τα συμφέροντα ορισμένων τάξεων.

  ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ; : Άστα να πάνε …

   
 3. Aνέστης M.

  Φεβρουαρίου 19 , 2008 at 13:21

  Αnna Silia,
  Η ηθική πηγάζει από μέσα σου, είναι λόγων πράξείς αλλά εντάσσεται στην αντικειμενική πρέπει να είναι πράξη άμεμπτη ως προς τις συνέπειες που επιφέρει. Οι συνέπειες καθιστούν μια πράξη ηθικο ή μη κι όχι μόνο οι προθέσεις.
  Επειδή έχω ήδη πάρει τη σκυτάλη απ’το μαύρο γάτο, αν θες δες εδώ την άποψή μου:
  http://elsasoureal.blogspot.com/2008/02/blog-post_15.html
  Σε χαιρετώ

   
 4. Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος)

  Φεβρουαρίου 19 , 2008 at 21:09

  Σίλια σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για την συμμετοχή σου και για την πολύ ενδιαφέρουσά σου ανάλυση. Βρίσκω πάρα πολύ χρήσιμη την επισήμανση ότι ότνα μιλάμε για Ηθική δεν πρέπει να την εννοου΄μς σε ιδεατό, αλλά σε πρακτικό, καθημερινό επίπεδο- αυτό είναι που λείπει σήμερα, από ηθικολογίες είμαστε γεμάτοι, αλλά από Ηθική… έλλειψη…

  Σχετικα΄με το σχόλιο του Τέρατος, να επισημάνω ότι άλλο η Αρετή και Ηθική πρέπει να είναι συνώνυμα, γνώση του σωστού και εφαρμογή του σωστού. Σκέτη γνώση του σωστού μπορεί αν είναι Σοφία, δεν είναι όμως ηθική, ούτε αρετή- άλλο ηθική, άλλο ηθικολογία.

  Καλό βράδυ, θα επανέλθω
  Σ;-)

   
 5. το τέρας της αμάθειας

  Φεβρουαρίου 19 , 2008 at 22:21

  Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος)

  Επανερχόμενος, αν θέλεις, διατύπωσε πάλι αυτό που έγραψες σχετικά με το σχόλιο μου… ίσως σου διέφυγε κάποια λέξη ή πλεονάζει…;
  Σ’ Ευχαριαστώ! 🙂

   
 6. silia

  Φεβρουαρίου 19 , 2008 at 23:13

  @ το τέρας της αμάθειας
  To θέμα , είναι όντως , τεράστιο …
  Και … ναι … Ίσως δεν έχουμε το ψυχικό σθένος , αλλά δεν πρέπει να χάνουμε το κουράγιο μας και την πρόθεση , να το βρούμε .

   
 7. silia

  Φεβρουαρίου 19 , 2008 at 23:48

  @ faros
  Αυτό που γράφεις , φίλε Φάρε , επέτρεψέ μου , δεν είναι η ΗΘΙΚΗ , αλλά (κατά την γνώμη μου πάντα) , η Ηθικολογία . Είναι η Υποκρισία κάποιων , που είτε μας αρέσει είτε όχι , βρίσκονται και αναπνέουν μαζί μας .
  Σε βρίσκω υπερβολικά «αρπαγμένο» και … «κολλημένο» , με κάποια πράγματα , που μπορεί μεν να είναι αλήθεια , αλλά δεν είναι Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ , που διαφεντεύει τη ζωή μας .
  Ο κόσμος μας , δεν είναι μόνο Καπιταλισμός – Σοσιαλισμός , ή πλούσιοι – φτωχοί , ή αφέντες – εργάτες ….
  Τέλος πάντων , …. Επειδή έχω σαν αρχή , ότι το παρόν ιστολόγιο σκοπό έχει να ασχολείται βασικά με την λογοτεχνία , δεν θα επεκταθώ σε κοινωνικοπολιτική συζήτηση ….
  Θέλω να σου πω : «Χαλάρωσε … Άσε τον εαυτό σου να νοιώσει την αξία της φαντασίας , της επαγωγικής σκέψης , της ομορφιάς μιας εικόνας , μιας παρέας , ενός κειμένου , ενός ονείρου ….
  Και … ναι … Συμφωνώ με το ΗΘΙΚΟ σου ΔΙΔΑΓΜΑ …. Άστα να πάνε ….
  Άστα να πάνε …. γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή … Μια ανάσα ….
  Και …. οι πουτάνες , και παλιά , και τώρα και στο μέλλον …. πάντα , μα πάντα , πηγαίναν και θα πηγαίνουν στον Παράδεισο …. Γιατί , λένε , πως ο Παράδεισος , φτιάχτηκε γι αυτές … ή πως αυτές , φτιάξαν τον Παράδεισο ….

   
 8. silia

  Φεβρουαρίου 19 , 2008 at 23:54

  @ Aνέστης M.
  Το είδα και μου άρεσε πολύ …
  Και έχω να σου πω ακόμη , πως η ουσία όλη , είναι σ’ αυτό που λές : «Οι συνέπειες καθιστούν μια πράξη ηθικο ή μη κι όχι μόνο οι προθέσεις» .
  Το μεν πνεύμα πρόθυμον , η δε σαρξ (με την ευρεία της έννοια η λέξη «σαρξ») … ασθενής .

   
 9. silia

  Φεβρουαρίου 20 , 2008 at 00:00

  @ Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος)
  Εγώ σ’ ευχαριστώ , που μου έδωσες την ευκαιρία , να μιλήσω γι αυτά .
  Η δεύτερη παράγραφος του σχολίου σου , (όπως λέει παρακάτω και η «το τέρας της αμάθειας» , όντως πρέπει να έχει κάποιο λάθος γιατί δεν την κατάλαβα ούτε κι εγώ … Όταν και αν επανέλθεις ελπίζω να μας εξηγήσεις .

   
 10. faros

  Φεβρουαρίου 20 , 2008 at 00:32

  C2: Η Ηθική είναι Φιλοσοφία (κατά τη ταπεινή μου γνώμη, βέβαια – δεν είναι ανάγκη να συμφωνείς μαζί μου …), η Φιλοσοφία είναι Πολιτική (ως κοινωνικό γίγνεσθαι), γι αυτό …
  Ας είναι δεν θα ξαναβάλω πολιτική στις απαντήσεις μου, αν έβλεπες το μπλογκ θα έβλεπες ότι στον Παράδεισο βρίσκεται μόνο ο … Άβελ!!!
  Τέλος (για τώρα …) για μένα η Ηθική είναι κάτι που το έχουμε μέσα μας (ο καθένας) ή δεν το έχουμε και έχει σχέση με ΚΑΘΕ ενέργεια μας απέναντι στους ανθρώπους, στα ζώα, στα φυτά, αλλά και στον ίδιο τον ευατό μας, πάνω δε απ΄όλα μου αρέσει αυτό που λένε Ηθική Σκέψη!

   
 11. Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος)

  Φεβρουαρίου 20 , 2008 at 13:38

  Αχ! Της νύχτας τα καμώματα… ήθελα να πω ότι

  … η Αρετή και Ηθική πρέπει να είναι συνώνυμα, και να σημαίνουν και τα δύο τόσο γνώση του σωστού όσο και εφαρμογή του σωστού. Σκέτη γνώση του σωστού μπορεί να είναι Σοφία, δεν είναι όμως ηθική, ούτε αρετή- άλλο ηθική, άλλο ηθικολογία.

  Σ:ο)

   
 12. vasilis

  Φεβρουαρίου 21 , 2008 at 15:26

  Χρησιμοποιείται και ως ουσιαστικό (ανόρθωση ηθικού), πολύ καλή ανάλυση ενός πρώτιστα φιλοσοφικού όρου. Η αρετή που αναζητά η ηθική ειναι τόσο σχετική με τις δομές της κοινωνίας που οι ηθικές αναζητήσεις μας γίνονται σε καθαρά φιλολογικό επίπεδο. Καλό σου απόγευμα

   
 13. silia

  Φεβρουαρίου 22 , 2008 at 01:51

  @ faros 2
  Έτσι μπράβο … χαλαρά …
  Και , …επιμένω , πως ο Άβελ , δεν είναι μόνος του εκεί πάνω … Δεν είναι ο μόνος κάτοικος του Παράδεισου .
  http://www.silia.wordpress.com/2007/08/01/ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΖΩΗΣ Νο 4 (Μπουρδελότσαρκα στην Οδησσό)

   
 14. silia

  Φεβρουαρίου 22 , 2008 at 01:55

  @ Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος)
  Τώρα , μάλιστα .
  Σ’ ευχαριστούμε κι εγώ και η «το τέραςτης αμάθειας» για την διόρθωση ….
  Ο λόγος σου , είναι πάντα τόσο … μεστός .

   
 15. silia

  Φεβρουαρίου 22 , 2008 at 01:56

  @ vasilis
  Ευχαριστώ Βασίλη για τον καλό σου τον λόγο .
  Αντεύχομαι .

   
 16. faros

  Φεβρουαρίου 22 , 2008 at 13:48

  C3
  Έλα ρε silia, μας ανησύχησες, λείπεις τρεις μέρες, καλά είσαι;
  Τι … χαλαρά, το θέμα (ΗΘΙΚΗ), είναι πολύ σοβαρό.
  Για μένα η Ηθική ήταν (και είναι ακόμα) τρόπος ζωής … σε κάθε βήμα μου … στην οικογένεια … στη δουλειά μου … παντού!
  Τώρα, αν κάποιοι, νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν του κόσμου τις αμαρτίες … και με μια … εξομολόγηση να νομίζουν ότι θα συγχωρεθούν, είτε από τον … Θεό, είτε από τους … ανθρώπους, εγώ αυτό το θεωρώ τουλάχιστον απρέπεια …
  Και φυσικά η Αρετή και η Ηθική είναι αδέλφια … δίδυμα !!!

   
 17. silia

  Φεβρουαρίου 22 , 2008 at 15:43

  @ faros
  «αδέλφια … δίδυμα !!!» ….
  Κουκουές – κουκουές , … αλλά το μυαλό σου στα … δίδυμα (της Νατάσσας και του Κωστάκη) …
  Έλα … πλάκα κάνω …
  Εξαφανίστηκα , γιατί είχα «πνιγεί» στη δουλειά … έχω και το δεξί μου χέρι στον νάρθηκα γιατί πονάει κατά καιρούς …. και γράφω δύσκολα … Σήμερα το πρωί τον έβγαλα για να δώ πως θα πάει .
  Όσο για την αναφορά σου στις …. αμαρτίες του κόσμου … κάνε λίγη υπομονή … μέχρι να δημοσιευτεί το επόμενο μου ποστ ….. θα έχεις πρόσκληση να πεις τις … αμαρτίες σου … Αν νομίζεις ότι είσαι αναμάρτητος , όπως αφήνεις να εννοηθεί …. μη γράψεις τίποτε , αλλά να ξέρεις , πως η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΑΡΤΙΑ , είναι να θεωρούμε τον εαυτό μας … αναμάρτητο .
  Φιλιά .

   
 18. faros

  Φεβρουαρίου 22 , 2008 at 18:55

  c4: Da

   
 19. silia

  Φεβρουαρίου 22 , 2008 at 19:34

  @ faros 4
  спасйбо

   
 20. Πανόπτης

  Φεβρουαρίου 24 , 2008 at 21:46

  Πάρα πολύ ενδιαφέρων όλα όσα γράψατε όλοι σας. Κια εσύ, Σίλια σε ευχαριστώ. Οι κοινωνία μασ όμως είναι στρεβλή αφού ο «αγαθός» είναι κάτι κακό, από ό, τι κατάλαβα εκ των υστέρων, γιατί δεν είμαι παιδί αυτής της κοινωνίας.
  Κάτι είπατε και για το θάρρος αλλά δεν το εξηγήσατε… Ήθελα κι εγώ να σε καλέσω, Σίλια αλλά δεν ήξερα αν συνεχίζεις το blog.
  Σ;Ο)

   
 21. silia

  Φεβρουαρίου 25 , 2008 at 13:46

  @ Πανόπτης
  Ο «αγαθός» είναι κάτι κακό , όταν αναφέρεται έτσι για να χαρακτηρίσει το χωρίς βούληση και πνευματική ικανότητα άτομο … Δηλαδή τον … ψιλόχαζο ….
  Λάθη …. λάθη της γλώσσας και του «φτωχού» Νου .

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: