RSS

Πρωτομαγιά των λουλουδιών των στεφανιών και του αγώνα …

30 Απρ.

 

Η φυσιογνωμία του Μαΐου στη λαϊκή αντίληψη είναι δίσημη: συνυπάρχει σ αυτήν το καλό και το κακό, η αναγέννηση και ο θάνατος. Όλες αυτές οι ιδιότητες συγκλίνουν και συγκεντρώνονται στην πρώτη του μέρα, την Πρωτομαγιά. Ο εθιμικός εορτασμός της ως της τελικής νίκης του καλοκαιριού κατά του χειμώνα και της κατίσχυσης της ζωής επί του θανάτου έχει μακρότατη παράδοση με ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές αγροτικές λατρευτικές τελετές που αποσκοπούσαν στη γονιμότητα των αγρών και, κατ επέκταση, και των ζώων και των ανθρώπων.

Οι αρχαίοι Έλληνες, σαν φλογεροί φυσιολάτρες, γιόρταζαν το άνοιγμα των λουλουδιών και το φτάσιμο της άνοιξης. Aπό τα αρχαιότερα χρόνια του πολιτισμού τους, που έφθασε στην Eλλάδα από τη Θράκη το ρόδο, μαζί με τις Oρφικές διδασκαλίες, το άνθος αυτό έγινε σύμβολο και υμνήθηκε ως η νύμφη των ανθέων.

Αργότερα, με το πέρασμα των αιώνων, η αρχική έννοια της Πρωτομαγιάς χάθηκε και τα έθιμα επιβίωσαν απλώς σαν λαϊκές γιορτές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται περιφορά δέντρων, πράσινων κλαδιών ή στεφάνων με λουλούδια, ανακήρυξη του βασιλιά ή της βασίλισσας του Μάη, χορός γύρω από ένα δέντρο ή ένα στολισμένο κοντάρι-γαϊτανάκι. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών.

Το στεφάνι

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι, σχεδόν, το μοναδικό έθιμο που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, πλούσια σε εκδηλώσεις σε παλαιότερες εποχές. Στις μέρες μας η Πρωτομαγιά με το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι έχουμε απομακρυνθεί, ζώντας στις πόλεις.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Καμηλάκη, το στεφάνι κατασκευαζόταν με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κλήματος ή άλλο και στολιζόταν με λουλούδια και κλαδάκια καρποφόρων δέντρων, όπως η αμυγδαλιά, η συκιά και η ροδιά. Ακόμα, το διακοσμούσαν με στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, με κρεμμύδι αλλά και σκόρδο για το μάτι. Η χρησιμοποίηση πρασινάδας και όχι τόσο λουλουδιών με σκοπό τη μετάδοση της γονιμότητάς τους ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των μαγιάτικων συνηθειών. Στον αγροτικό χώρο, μάλιστα, δε θεωρείτο απαραίτητο το πλέξιμο στεφανιών. Αρκούσε η τοποθέτηση πάνω από την πόρτα του σπιτιού μιας δέσμης από χλωρά κλαδιά ελιάς, συκιάς, νερατζιάς, πορτοκαλιάς και άλλα μαζί με λουλούδια. Απαραίτητη ήταν, επίσης, η ύπαρξη μεταξύ τους φυτών αποτρεπτικών… του κακού, όπως είναι η τσουκνίδα, το σκόρδο και άλλα.

Σύμφωνα με κείμενο του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Μιχάλη Τιβέριου, το μαγιάτικο κλαδί ή το άνθινο στεφάνι, έχει κατά πάσα πιθανότητα τις ρίζες του στην αρχαιότητα: «Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια τα χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι δεν έλειπαν από καμία σημαντική εκδήλωση του δημόσιου, ιδιωτικού και θρησκευτικού βίου. Επιπλέον, είναι αξιοπρόσεκτο ότι μια σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλίωνος, που αντιστοιχούσε, περίπου, με το δικό μας Μάιο, περιλάμβανε στα δρώμενά της την κατασκευή ενός κλαδιού ανάλογου με το μαγιάτικο. Το κλαδί αυτό δεν το έφτιαχναν με άνθη, αλλά με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, στα οποία αναρτούσαν κρεμμύδι και σκόρδο».

Στις μέρες μας που έχουμε καθιερώσει στεφάνια από λουλούδια του αγρού ή των κήπων, τα οποία τοποθετούμε για μερικές μέρες στην κύρια είσοδο των σπιτιών μας. Δύσκολα μπορεί, πια, να ανιχνευτεί συμβολισμός στο σύγχρονο πρωτομαγιάτικο στεφάνι, κατά το Μιχάλη Τιβέριο, αφού για τους περισσότερους δεν αποτελεί, ίσως, τίποτα περισσότερο από μια όμορφη και μυρωδάτη σύνθεση λουλουδιών, χωρίς να παραπέμπει σε συσχετισμούς σύμφωνα με τους οποίους «χαρίζει» στους ενοίκους ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία. Σίγουρα, όμως, η κατασκευή του χαρίζει ευφορία σε μεγάλους και μικρούς, που ξεφεύγοντας από τις πόλεις αναζητούν τη χαρά της άνοιξης στην ολάνθιστη φύση.

———————————————————————————————

Επειδή όμως Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο γιορτή των λουλουδιών , αλλά και ημέρα μνήμης αγώνα , ιδού και ένα χαρακτικό του Τάσσου , με τίτλο «Εις μνήμην Παναγιώτη Ελή» .

Για να … ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ .

 

 

 

 

35 responses to “Πρωτομαγιά των λουλουδιών των στεφανιών και του αγώνα …

 1. faros

  Απρίλιος 30 , 2008 at 21:18

  Καλησπέρα Σήλια.
  Η πλευρά που ανέδειξες το θέμα εντυπωσιακή και κατατοπιστική – έστω και κάπως περιληπιτκή, πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει σε ένα ποστ -.
  Να σου θυμίσω (;) ότι παιδιά ήταν μια ευκαιρία για μας να βγούμε έξω να πάμε στους αγρούς όχι μόνο να κόψουμε λελούδια, αλλά και να φλερτάρουμε … και ό,τι προκύψει …

  Τα τελευταία χρόνια πάντως για μένα, Σήλια, η Πρωτομαγιά έχει πάρει ένα πολύ έντονο χρώμα – το Κόκκινο!
  Το Κόκκινο του Αγώνα, του ταξικού αγώνα!
  Για μένα η Πρωτομαγιά είναι Κόκκινη!!!

   
 2. faros

  Μαΐου 1 , 2008 at 06:52

  … και Καλημέραααααααα !!!

   
 3. silia

  Μαΐου 1 , 2008 at 09:25

  @ faros
  Καλημέρα φίλε Φάρε .
  Με το σχόλιο σου αυτό (για την κόκκινη Πρωτομαγιά , μου θύμισες τους στίχους από ένα πολύ όμορφο τραγούδι του Θεοδωράκη , που λατρεύω (το γιατί , διάβασε το στο http://www.silia.wordpress.com/2007/05/03/ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠ’ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ – ιστορία 2η)
  Χάρισμά σου :
  «Το μεσημέρι χτυπάνε στο γραφείο μετρώ τους χτύπους τον πόνο μετρώ
  είμαι θρεφτάρι μ’ έχουν κλείσει στο σφαγείο σήμερα εσύ αύριο εγώ
  Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα μετρώ τους χτύπους το αίμα μετρώ
  πίσω απ’ τον τοίχο πάλι θα ‘μαστε παρέα τακ τακ εσύ τακ τακ εγώ
  Που πάει να πει σ’ αυτή τη γλώσσα τη βουβή
  βαστάω γερά, κρατάω καλά
  Μες στις καρδιές μας αρχινάει το πανηγύρι τακ τακ εσύ τακ τακ εγώ
  τακ τακ εσύ τακ τακ εγώ
  Μύρισε το σφαγείο μας θυμάρι και το κελί μας κόκκινο ουρανό
  Μύρισε το σφαγείο μας θυμάρι και το κελί μας κόκκινο ουρανό»
  ———————————-
  Χαρούμενη Πρωτομαγιά .

   
 4. ritsmas

  Μαΐου 1 , 2008 at 10:23

  Πολύ ομορφο, σχεδον εκπαιδευτικό κειμενάκι… Και καλά θυμίζεις ότι η πρωτομαγιά δεν ειναι μονον λουλουδια και νοσταλγικά εθιμα, αλλά και μνημη αγώνων. Η σημερινή εποχή δεν ειναι η ενδεδειγμένη γι αυτή τη μνήμη , όμως κάτι μεσα μου μου λεει ότι επιστρέφουμε για να κάνουμε εναν κύκλο και να ξαναφύγουμε μπροστά…..οσοι από μας προλάβουν , βεβαίως
  καλημερα Σίλια και σε ευχαριστούμε πολύ
  ριτς

   
 5. silia

  Μαΐου 1 , 2008 at 10:55

  @ ritsmas
  Αυτό το … «κάτι» , μέσα σου , σωστά σου λέει …
  Κι επειδή σήμερα λόγω Πρωτομαγιάς , είμαι και αισιόδοξη , και εμένα … κάτι μέσα μου , μου λέει , πως … θα προλάβουμε (να ξαναφύγουμε μπροστά) …. Κοντά είναι ο Καιρός ….

   
 6. Σύλβια

  Μαΐου 1 , 2008 at 12:44

  Για σου Σίλια, πολύ ωραίο στεφάνι! Στη Ρωσία γιορτάζουν; γιατί στη Σλοβακία σταμάτησαν… την εργατική εννοώ…

   
 7. Nina C

  Μαΐου 1 , 2008 at 18:27

  Ελπίζω να είχατε μια τέλεια Πρωτομαγιά, Ωραιοτάτη!!!
  Φιλώ σας.

   
 8. silia

  Μαΐου 1 , 2008 at 22:53

  @ Σύλβια
  Ιδέα δεν έχω (αν γιορτάζουν στην Ρωσία την εργατική Πρωτομαγιά , ακόμα) …..
  Πάντως , αν σταμάτησαν , κακό του κεφαλιού τους …. κι ανοησία τους … και μικροκαρδία τους .
  —————————–
  Το να πάψεις να θυμάσαι και να τιμάς , είναι ένα είδος θανάτου .

   
 9. silia

  Μαΐου 1 , 2008 at 23:02

  @ Nina C
  Πράγματι πέρασα μια υπέροχη Πρωτομαγιά ….
  Βοήθησα να … γενηθούν δυο παιδιά , να ακρωτηριασθεί το χέρι ενός 14χρονου (έπρεπε , για να μη χαθεί η ζωή του) , να βγει ένα 2ευρω από τον οισοφάγο ενός 18μηνου μωρού , και να … ξαναγυρίσει στη ζωή ένας 70χρονος που υπέστη ανακοπή (σ’ αυτό το τελευταίο δεν τα κατάφερα … τελικά) ……
  Και η εφημερία , δεν τέλειωσε ακόμα ….
  Απλά , τέλειωσε η Πρωτομαγιά .
  ——————————
  Σε φιλώ κι εγώ , και σου εύχομαι τα καλύτερα .

   
 10. Sotiris K.

  Μαΐου 2 , 2008 at 00:38

  Καλό μήνα να έχεις!
  Όμορφο, όπως το αντιλαμβάνεσαι και το θέλεις εσύ αυτό το όμορφο.

  Φιλιά

   
 11. faros

  Μαΐου 2 , 2008 at 07:04

  Πολύ Καλημέρα σας σε όλους.

  Σήλια αν μου επιτρέπεις και φυσικά γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά στη Ρωσία, όπως και σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα μαζικές και ιδιαίτερα δυναμικές ήταν αυτές των συνεπών ταξικών δυνάμεων.

   
 12. tdjm

  Μαΐου 2 , 2008 at 08:10

  Μπράβο ,έτσι για να μαθαίνουμε όσοι δεν ξέρουμε.
  Καλό μήνα λοιπόν.

   
 13. Nina C

  Μαΐου 2 , 2008 at 10:59

  Εντάξει, στην τελική δεν ήταν κακό το σκορ…

   
 14. stixakias

  Μαΐου 2 , 2008 at 13:57

  Σχολιάζω για να φύγει η γκαντεμιά του 13.
  Μάης γρουσούζικος δε λέει.
  Καλό μήνα

   
 15. γιώργος

  Μαΐου 2 , 2008 at 17:09

  Καλησπέρα…
  Χρόνια Πολλά και Καλά…
  Σου εύχομαι τα καλύτερα στη ζωή σου…
  Και του Χρόνου…

   
 16. silia

  Μαΐου 2 , 2008 at 18:27

  @ Sotiris K.
  Eυχαριστώ Σωτήρη .
  Νά ‘χεις και σύ καλό μήνα και όχι μόνο … Νά ‘χεις κι ένα καλό Καλοκαίρι , και μια καλή χρονιά μέχρι το τέλος της και μια καλή και όμορφη ζωή όπως την επιθυμείς …
  Και όχι μόνο …. (πάλι) … Αλλά να έχουμε ΟΛΟΙ , μια καλή ζωή , όπως την επιθυμούμε …
  ……………….
  Κάτι έπαθα τώρα … Σαν να … συγκινήθηκα .

   
 17. silia

  Μαΐου 2 , 2008 at 18:29

  @ faros
  Αν γιορτάστηκε , μπράβο τους … Μπράβο σ’ αυτούς που γιόρτασαν και δεν ξεχνάν να τιμούν τους αγώνες των πατεράδων (ή και των αδερφιών) τους .

   
 18. faros

  Μαΐου 2 , 2008 at 18:53

  Καλησπέρα … Σήλια το «τέλος της Ιστορίας», δεν ήρθε … ακόμα, παρά τις προβλέψεις από διάφορες … Κασσάνδρες …
  Εγώ ξέρεις είμαι πολύ αισιόδοξος γι αυτό …
  Α, ευχαριστώ για την … αφιέρωση (είναι και για μένα ένα από τα αγαπημένα μου … )

   
 19. silia

  Μαΐου 2 , 2008 at 18:59

  @ tdjm
  Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και για τις ευχές .
  Καλό μήνα και σε σένα .

  @ Nina C
  Καθόλου κακό … αν και συνήθως … κερδίζουμε … Υπάρχουν βέβαια και οι «κακές» ημέρες (σπανιότερα) που έχουμε ένα κακό σκόρ … Αλλά ειδικά για χθες το «4-1» , ήταν απογοητευτικό για τον … αντίπαλό μας … Τον είδα εγώ τον … «Αρχάγγελο» να φεύγει ψιλοαπογοητευμένος …. Αν και δεν πληρώνεται με το … «κομμάτι» , εν τούτοις , είναι χαστούκι στην … ματαιοδοξία του ένα τέτοιο σκορ για γιορτινή μέρα μάλιστα (που όλοι σχεδόν , πίνουν και οδηγούν , τρώνε άτσαλα και ναααα οι παγκρεατίτιδες , κουράζονται και «χτυπάν» κανένα έμφραγμα , σπάζουν πόδια ή κεφάλια πηδώντας (χαντάκια) στις εξοχές , τους τσιμπούν μέλισσες , σκορπιοί , φίδια και άλλα φαρμακερά …. «ζουλάπια» , τους δαγκάνουν σκυλιά και χτυπάν και κανένα αλλεργικό SHOCK , από τας … εξοχάς , και διάφορα άλλα τέτοια , που γενικά συνδέονται με τις μεγάλες και δή εαρινές ή θερινές γιορτές … ).
  Πω , πω , πολλά είπα και θα θυμώσει ο … Αρχάγγελος …
  Τέλος πάντων … Το σκόρ , ήταν καλό για μας … όχι τόσο γιατί εμείς είμαστε καλοί στη δουλειά μας , αλλά … να , έτυχε …
  ———————————–
  Επιτρέψτε μου , όλοι όσοι με … διαβάζετε :
  Να … προσέχετε … πολύ . Τόσα χρόνια (σχεδόν 35) , έχω βαρεθεί να βλέπω τον Αρχάγγελο , να φεύγει (τέτοιες μέρες) ικανοποιημένος και με πολλή δουλειά , και εμάς δυσαρεστημένους με το … σκορ .
  Μιλάω για τον Αρχάγγελο εκείνον … τον αγλαό , άϋλο νέο , τον τανυσύπτερο , τον διαχρονικό και άχρονο , τον παγκόσμιο , τον με πολλά ονόματα . Άλλοτε Γαβριήλ και Ουριήλ , και άλλοτε Αζραέλ και Ραδάμανθυς . . . . . Αυτόν που η δουλειά του είναι …. Ψυχοπομπός .
  Πολλά , κακά είπα …. Συγγνώμη .

   
 20. silia

  Μαΐου 2 , 2008 at 19:32

  @ stixakias
  Καλώς μου τον τον Στιχάκια τον καλό μου φίλο .
  Σαφώς και «Μάης γρουσούζικος δε λέει.» … Αλλά μήπως λέει γρουσούζικος κάποιος άλλος μήνας ; … όχι , νομίζω
  Συνηθίζω να λέω , πως δεν υπάρχουν «γρουσουζιές» , αλλά γρουσούζηδες άνθρωποι . Ωστόσο , ΠΑΝΤΑ , θα χτυπήσω ξύλο , όταν αναφέρομαι σε μια κακοτυχία , ΔΕΝ περνώ ποτέ κάτω από σκάλα , και κάποτε κόντεψα να πάθω υστερία , όταν ανακάλυψα πως είχα το κάθισμα 13 στο αεροπλάνο …Από 3 1/2 ώρες πτήση , τις 3 σχεδόν τις πέρασα στην τουαλέττα και σε ξένες θέσεις καπνίζοντας (επιτρεπόταν ακόμη) . Ακόμη και τον … γάτο μου , τον διάλεξα να είναι άσπρος … Δηλαδή δεν τον διάλεξα ακριβώς , μου κόλλησε ο συγκεκριμένος , αλλά το θεώρησα «δώρο Θεού» το ότι ήταν άσπρος … Κατά τα άλλα τα θεωρώ … ΨΙΛΟΑΝΟΗΣΙΕΣ αυτά που λέτε για … γρουσουζιές και γούρια .
  Τα φιλιά μου , την αγάπη μου και …. την ευγνωμοσύνη μου για το «σπάσιμο» του 13ου σχολίου …. (της Νίνας ήταν έ ;;;… )

  @ γιώργος
  Γιώργο , χρόνια πολλά και σε σένα , για το Πάσχα (που δεν έφυγε ακόμα) , για την Πρωτομαγιά , αλλά και για την γιορτή σου .

   
 21. giousurum

  Μαΐου 3 , 2008 at 01:31

  KAlo mina na exoume.
  Kai ante na foume poso tha antexoume akoma.

   
 22. faros

  Μαΐου 3 , 2008 at 06:15

  Την πιο θερμή καλημέρα μου!

   
 23. silia

  Μαΐου 3 , 2008 at 11:21

  @ faros
  Ρόδα είναι και γυρίζει … Και η Ιστορία , δεν τελειώνει ποτέ . Απόδειξη ότι ό ίδιος ο Φουκουγιάμα , που πριν κάποια χρόνια μιλούσε για το τέλος της Ιστορίας , τώρα αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του στην (Αριστερή) εφημερίδα «The Observer» , πως :
  «…. Σήμερα πολλά από τα προβλήματά μας, από τη φτώχεια μέχρι τους πρόσφυγες και από τα ανθρώπινα δικαιώματα και το AIDS έως την τρομοκρατία, προκαλούνται από υπερβολικά αδύναμα κράτη στον αναπτυσσόμενο κόσμο» ….
  …………………..
  Πάντα …. αισιόδοξος λοιπόν …

   
 24. silia

  Μαΐου 3 , 2008 at 11:26

  @ giousurum
  Με το :
  «Kai ante na doume poso tha antexoume akoma»
  δεν κατάλαβα σε τί ακριβώς αναφέρεσαι .
  Καλό μήνα και σε σένα .

   
 25. ο Αναμοχλευτής

  Μαΐου 4 , 2008 at 02:08

  Έζησες λοιπόν μια πραγματικά αγωνιστική Πρωτομαγιά.

  Και αποτελεσματική, αφού τουλάχιστον εσύ έβγαλες δίευρο από 18μηνο, ενώ στη μαζική απαίτηση για ουσιαστικές αυξήσεις η κυβέρνηση επιμένει να δείχνη στους εργαζόμενους την φημολογουμένη ως γενικώς άχρηστη ανατομική της λεπτομέρεια.

  _________
  Ελπίζω μόνο να μην εκληφθή η δήλωσή σου αυτή για το 2ευρο από τινες φωστήρες της δημοσιοβλακίας, που περιτρέχουν τα μπλογκ για λογοκλοπή, ως ομολογία δωροληψίας, γιατί μετά άντε να ξεμπλέξης από τους κρετίνους.

   
 26. faros

  Μαΐου 4 , 2008 at 07:18

  Την πιο θερμή Καλημέρα μου !

  Χε χε, α ρε Αναμοχλευτή είσαι όνομα και … πράμα, άχρηστη η «οπή» της κυβέρνησης ;;;;;; Δεν μας τα λες καλά … και μεις τι … βρίζουμε, δηλαδή … τζάμπα πράμα;;;

   
 27. γητεύτρια

  Μαΐου 4 , 2008 at 14:36

  Κοίτα, όσοι δεν πρόλαβαν να ζήσουν Πρωτομαγιά, έχουν όλο το Μάη δικό τους να το κάνουν! Μια μέρα τη χρωστάς στον εαυτό σου μες στο Μάη! Κι εγώ εχθές την έζησα γιατί ανήμερα έβρεχε. Το ποστ σου πολύ ενδιαφέρον όπως πάντα. Όμορφα αυτά που έβαζαν στο στεφάνι, κι επίσης όμορφο που το κρατούν μέχρι τα μεσάνυχτα του Αη Γιαννιού του Κλήδωνα ή Ριγανά ή όπως αλλιώς και το καίνε στις φωτιές, αφού τις πηδήσουν 3 φορές! Πρόλαβα να τα ζήσω όλα αυτά σύν τα ανθεστήρια. Πρωί στην πορεία ή στο πεδίο του Άρεως στη συγκέντρωση, απόγευμα Ν. Σμύρνη στις ευωδιές των κήπων. Τα πάντα έρωτας…
  Γερνάω ή αλλιώς μύριζε ο έρωτας τότε; 😉

   
 28. ο Αναμοχλευτής

  Μαΐου 4 , 2008 at 22:40

  Γητεύτρια καλή μου, με τσίγκλισες και θα το πω:
  Ναι, αλλιώς μύριζε ο έρωτας τότε γιατί η ζωή μάς επέτρεπε ακόμα την αυθεντικότητα στη σκέψη και τα αισθήματα. Ακόμα και ο… συνδικαλισμός (χα χα) έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε, περιείχε τον έρωτα.

  Δεν είμαστε εμείς που γερνάμε… Όταν βλέπω στην πράξη το στίχο του Σαββόπουλου για τα «γερασμένα παιδάκια» ξέρω πως η κοινωνία είναι αυτή που γερνά, και μάλιστα κακογερνά στριτζώνοντας και απορρίπτοντας την εικόνα της, το παρελθόν της και συνάμα το μέλλον της. Και ξέρεις τι σημαίνει να απορρίπτει κάποιος τον εαυτό του και τι συμβαίνει όταν απορρίπτει το μέλλον του εστιάζοντας το βλέμμα σε ένα θολό παρόν, που θόλωσε αυτός ο ίδιος, έτσι δεν είναι;

  _________
  Μόλις σήμερα ο γείτονας έβγαλε για πρώτη φορά φέτος τις αγελαδίτσες και τα αλογάκια στο λιβάδι πίσω απ’ το σπίτι μου.
  Νάξερες τι όμορφα που είναι…

   
 29. silia

  Μαΐου 5 , 2008 at 20:46

  @ ο Αναμοχλευτής
  Έζησα ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ πραγματικά αγωνιστική Πρωτομαγιά …
  ——————————
  Ξέρεις , υπάρχει ένας ιδιότυπος (ας τον πούμε) κανόνας μέσα στα χειρουργεία , που λέει , πως ότι ξένο σώμα βρεθεί , είναι του γιατρού που το βγάζει (του χειρουργού) [Γνωρίζω παλιό γιατρό στη Θεσσαλονίκη Δ/ντη ΩΡΛ , που κάνει συλλογή με τα ξένα σώματα που κατά καιρούς βγάζει από τους ανθρώπους … ακόμα και μπουκιές κρέας τις βάζει σε φορμόλη και τις κρατάει … Ε, λοιπόν έχει μαζέψει χιλιάδες αντικείμενα … μάλλον κρατάει κι αυτά που βγάζουν οι υφιστάμενοι του , και σκέπτεται να κάνει δημόσια έκθεση … πρόκειται για φαινόμενο] ….
  Τί έλεγα ;;;… Α , μάλιστα … για το 2ευρο … Το δίευρο λοιπόν , το πήρε ο ΩΡΛ συνάδελφος , αλλά του το ζήτησα να μου το δώσει για δικό μου , και επειδή έβαλα όλη μου την … τσαχπινιά , αλλά με συμπαθεί κιόλας , μου το έδωσε … Το πήρα λοιπόν , βγήκα έξω στους … γανιασμένους γονείς που περίμεναν και το … κοπάνισα στο κεφάλι της μαμάς , που έβαλε ένα μπωλ με κέρματα μπροστά στο μωρό να … παίζει κι αυτή ανενόχλητη , να ασχολείται με τί ;;; ποιος ξέρει ;… ίσως με τον … απέναντι γείτονα (σε παρακαλώ να διαβάσεις το ποστ μου : http://www.silia.wordpress.com/2007/10/01/ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΊΤΗΣ)
  Έτσι , δεν πρόκειται κανείς να με κατηγορήσει για χρηματισμό στο ΕΣΥ … Γιατί εγώ , αγάπη μου (που λένε και οι … περήφανοι γιατροί του ΕΣΥ) , είμαι … υπεράνω …

   
 30. ο Αναμοχλευτής

  Μαΐου 6 , 2008 at 00:07

  Καλά αν σε πάρει είδηση ο γνωστός δημοσιοαλητάκος, άντε μετά να αποδείξης ότι είσαι υπεράνω και δεν έχεις καμπουράκι.

  Οι δικανικές αντιστροφές είναι για τους ευφυείς. Τα εύκολα και ευτελή τα έχουν αναλάβει τα κροκοδειλάκια.

  __________
  Τα κροκοδειλάκια ως γνωστόν έχουν μεγάλο στόμα, μικρό εγκέφαλο και μεγάλη ουρά που τη χώνουν παντού. Αυτά τα γνωρίσματα είναι που τα κάνουν επικίνδυνα για κάθε είδους και ηλικίας μωρά.

   
 31. silia

  Μαΐου 6 , 2008 at 12:16

  @ faros
  Φάρε μου , έχω να παρατηρήσω , ότι από … Ανατομική είστε …. επιεικώς , ανημέρωτος ….
  Άλλα … δίνει η Κυβέρνηση , όταν ο εργαζόμενος λαός ζητά .

   
 32. silia

  Μαΐου 6 , 2008 at 12:26

  @ γητεύτρια
  Ο Έρωτας πάντα την ίδια μυρωδιά έχει , αλλά απλά οι δικές μας μύτες «μπούκωσαν» από την βρώμα των «χωματερών» που άλλες μας τις επέβαλλαν και άλλες τις χώσαμε εμείς μέσα στη ζωή μας και είναι πια ανίκανες να …. πάρουν μυρωδιά , από οτιδήποτε ….
  ——————————
  Πολύ απαισιόδοξο ήταν αυτό που είπα ….
  Πέρα από τις γκρίνιες , πιστεύω ότι …. «Υπάρχει Ελπίς» …. Και όχι μόνο , αλλά υπάρχει και ομορφιά … Απόδειξη το «Μόλις σήμερα ο γείτονας έβγαλε για πρώτη φορά φέτος τις αγελαδίτσες και τα αλογάκια στο λιβάδι πίσω απ’ το σπίτι μου. Νάξερες τι όμορφα που είναι…» …. που είπε ο Αναμοχλευτής στο σχόλιο του προς την Γητεύτρια .

   
 33. silia

  Μαΐου 6 , 2008 at 12:35

  @ ο Αναμοχλευτής (τέλους ; …)
  «Τα κροκοδειλάκια ως γνωστόν έχουν μεγάλο στόμα, μικρό εγκέφαλο και μεγάλη ουρά που τη χώνουν παντού.»
  Με …. εξιτάρετε , Αναμοχλευτά μου με τις γνώσεις σας …. Μα ποιός είστε τέλος πάντων ;;; Το Animal Planet ;;;

   
 34. ο Αναμοχλευτής

  Μαΐου 10 , 2008 at 21:05

  Επιτέλους! Κατάφερα κι εγώ να εξιτάρω μια γυναίκα.

  Έστω και με τις γνώσεις μου…

   
 35. silia

  Μαΐου 14 , 2008 at 00:22

  @ ο Αναμοχλευτής
  Α … μην το λέτε … Με έχετε εξιτάρει και παλαιότερα , με το Avatar σας ….
  Μετά , το συνήθισα ….

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: