RSS

«ΑΝΤΙΣΤΡΈΦΩΝ»… ΚΑΙ … «ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΊΤΗΣ»

01 Οκτ.

Ας μιλήσουμε σήμερα για …. σοφίσματα .

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

«Αντιστρέφων» είναι το όνομα του σοφίσματος , που μπορεί να αντιστραφεί ένάντια σ’αυτόν που το χρησιμοποιεί . Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου σοφίσματος είναι το εξής :
Ο Τισίας (φοιτητής Νομικής, ένα πράμμα) , μαθητής του Κόρακα από τις Συρακούσες (ρήτορας και διδάσκαλος Νόμων … Καθηγητής Νομικής ας πούμε) κάνει συμφωνία με τον δάσκαλό του να τον πληρώσει , αμέσως όταν κερδίσει την πρώτη του δίκη . Επειδή μετά τις σπουδές του , αναβάλλει συνεχώς την πληρωμή , με την δικαιολογία ότι δεν κερδίζει στις δίκες του , εγκαλείται (τρώει μια μήνυση) από τον διδάσκαλο στην οποία (μήνυση) αναφέρει ο Κόρακας :
«Όπως και νά’χει , όποια κατάληξη κι αν έχει αυτή η δίκη , εσύ θα με ….πληρώσεις . Γιατί , αν μεν την χάσεις θα με πληρώσεις γιατί έτσι θα έχουν αποφασίσει οι δικαστές . Αν όμως , κερδίσεις , πάλι θα με πληρώσεις , γιατί έτσι συμφωνήσαμε (κερδίζοντας την πρώτη σου δίκη) «
Ο Τισίας όμως «αντιστρέφει» το δίλημμα αυτό , λέγοντας :
«Είτε κερδίσω , είτε όχι σ’αυτή την δίκη δεν πρόκειται να πάρεις … δεκάρα τσακιστή , γιατί αν μεν κερδίσω , γιατί ετσι θα έχουν αποφασίσει οι δικαστές (ότι δηλ. δεν σου χρωστάω τίποτα) , αν πάλι χάσω αυτή τη δίκη , πάλι δεν σου χρωστάω τίποτα βάσει της συμφωνίας μας (πάλι έχασα … θα περιμένεις να κερδίσω πρώτα … χα , χα) .
Λέγεται ότι οι δικαστές βρέθηκαν σε φοβερή αμηχανία και αδιέξοδο και ανέβαλαν την κρίση τους επ’αόριστον , στα δε … «πηγαδάκια» κάποιου διαλείμματος της δίκης , ακούστηκε το περίφημο «Κακού κόρακος , κακόν ωόν» , το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση , σημαίνει «Ο καλός δικηγόρος , φαίνεται από τον ποιο δάσκαλο είχε».

_1619458_supercroc300.jpg

Ο «Κροκοδειλίτης» είναι κι αυτό ένα … παγιδευτικό σόφισμα , που έχει φτάσει ως εμάς από τα γραφτά του Λουκιανού , παρόμοιο με τον «Αντιστρέφοντα», και έχει ως εξής :
Μια νεαρή μητέρα κατέβηκε στον … Νείλο για αναψυχή . Άφησε το μικρό της στην άκρη του ποταμού να παίζει με τα … βατραχάκια και η ίδια αφαιρέθηκε λίγο διορθώνοντας το … μακιγιάζ της , γιατί ήταν και ένας … φελουκατζής που την ζαχάρωνε από απέναντι . ‘Ωσπου να πει όμως «κίμινο» , βγαίνει ένας κροκόδειλος και της αρπάζει το μωρό . Αλάλιασε η γυναίκα :
– Δώστο μου καλέ , τι θα το κάνεις εσύ , μωρό πράμμα ; (λέμε τώρα….)
– Θα σου το δώσω , μόνο αν βρεις τί σκέφτομαι να κάνω . (ψιλοσαδιστής το … ερπετό)
– Σκέφτεσαι να …. ΜΗ μου το δώσεις …
– Δεν στο δίνω έτσι ή αλλιώς … Διότι , αν «το βρήκες» … δεν το παίρνεις γιατί αυτό σκέφτομαι και ήδη το είπες . Αν «δεν το βρήκες» , δεν το παίρνεις το μωρό , … βάσει της συμφωνίας .

– Είτε «το βρήκα» , είτε όχι , το παίρνω πίσω το μωρό μου , γιατί εάν το «βρ
ήκα τι σκέφτεσαι» , μου το δίνεις βάσει της συμφωνίας . Αν «δεν το βρήκα» , πάλι μου το δίνεις γιατί αυτό σημαίνει ότι σκέφτεσαι να μου το δώσεις .

Το τέλος που μου αρέσει σ’αυτό το «σόφισμα» είναι το εξής :
…. Ενώ , κροκόδειλος και νεαρή αιγυπτία μάνα , κοιτάζονταν επί ώρες, όπως ακριβώς εδώ και λίγες μέρες ο …. Γιωργάκης (Αιγυπτία) με τον Μπένι (κροκόδειλος) , ξαφνικά μέσα από τις λόχμες , πετάγεται ένας αυστηρός και … αδέκαστος Επιθεωρητής του Δημοσίου του Φαραώ και σφυρίζει στον κροκόδειλο :
– Δώσε , μαλάκα το μωρό πίσω , μη μας τρέχουνε όλους στους …. Τριανταφυλλόπουλους …μη χέσω . Τζάμπα σας πληρώνει ο Φαραώ τον παχυλό μισθό σας ; (οι κροκόδειλοι , ως γνωστόν ήσαν τότε Δημόσιοι Υπάλληλοι) . Δώστο και θα εισηγηθώ να σας αυξήσουν το … επίδομα «τουριστικού αξιοθέατου , εν … ανεπαρκεία» …..
Αυτό κι αν ήταν απειλή …. Αυτό κι αν ήταν τάξιμο ….
Εσείς τί λέτε ; Της το έβαλε πίσω ;
ΤΟ ΜΩΡΟ , ΒΡΕ , ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ …… Α , πα πα …. τί κόσμος!…

 

4 responses to “«ΑΝΤΙΣΤΡΈΦΩΝ»… ΚΑΙ … «ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΊΤΗΣ»

  1. Sotiris K.

    3 Οκτωβρίου , 2007 at 16:10

    Η κατάληξη του κειμένου σου οφείλω να πω ότι με .. παρέσυρε. 🙂
    Παρόλα αυτά έχω να παρατηρήσω ότι:
    Με το φοιτητή υπάρχει πράγματι σοφιστεία.
    Η επιβολή ποινής από τα δικαστήρια, τον φέρνει αντιμέτωπο με την εξουσία, άρα οφείλει να πληρώσει, όχι πλέον στο δάσκαλό του, αλλά στον δικαστή (που θα τα δώσει στο δάσκαλό του..)

    Η ωραία Κυρία στις όχθες του Νείλου, με απασχόλησε οφείλω να ομολογήσω περισσότερο!!
    Έμεινα τελικά στο κάλος της Κυρίας και δεν ασχολήθηκα με τη λογική της…

    Τελικά όμως, μια και σε βλέπω ενημερωμένη, πες μας τι έγινε, το πήρε πίσω το παιδί ή κατέληξε μετανάστης στην Αμερική;….
    Ή μήπως καλύτερα να παρακολουθήσω την εκπομπή της Δρούζα για να μάθω; 🙂

    Καλησπέρα σου 🙂

    Καλησπέρα

     
    • silia

      11 Ιουνίου , 2009 at 16:05

      @ Sotiris K.
      Aχ καλέ μου … πρέπει να κάνω υπομονή με σας τους αδαείς …. Η Αμερική , δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη , τότε(ς) .
      Δεν χρειάζεται να πας στη Δρούζα , θα σου πω εγώ (άλλωστε , κι εμένα Άννα με λένε) . Η ιστορία τελειώνει ως εξής :
      Η νεαρά Αιγυπτία , τα “φτιάχνει” με τον φελουκατζή (πτωχός αλλά … “προικισμένος”) , και φεύγουν για Σαντορίνη (αυτή , είχε ανακαλυφθεί) . Ο κροκόδειλος , μένει με το δάχτυλο στο στόμα (το μωρό το είχε βγάλει , γιατί με όλα αυτά του κόπηκε και η όρεξη) …
      Ηθικόν δίδαγμα :
      Που πας αγάπη μου , χωρίς “προσόντα” ; … (το να είσαι υψηλόμισθος και Πασόκος , ή απλά Οικολόγος Πράσινος , δεν … μετράνε για προσόντα . Την … χάνεις την γκόμενα , ώσπου να πεις … “κροκόδειλος”….

       
  2. Βλάσης Γωγούσης

    20 Ιουνίου , 2013 at 09:05

    Σίλλλλλλλλλλλλαααααααααααααααααααααα, πιπέρι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     
    • silia

      20 Ιουνίου , 2013 at 18:04

      @ Βλάσης Γωγούσης
      Τι πιπέρι , μου λες … Γιαπωνέζικο … ουασάμπι , και … λίγο μου είναι .

       

Σχολιάστε